Knippen kan een hele uitdaging zijn als je minder mobiliteit of kracht in de handen of vingers hebt. Het is ook vervelend als je elke keer om hulp moet vragen als er iets geknipt moeten worden. Vitility heeft verschillende soorten scharen om te knippen, voor dunnere structuren zoals papier of dikkere structuren zoals stof, maar er zijn ook groenten en kruiden scharen. De mobiliteit of kracht kan per persoon verschillen en daarom zijn er ook veel verschillende soorten handvaten om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. Er wordt zelfs onderscheid gemaakt in linkshandig en rechtshandig. 

Als je knipt met een standaard schaar, dan plaats je, je duim in een opening en je wijsvinger in het andere opening. Je knipt door je wijsvinger en duim van elkaar af te doen en weer naar elkaar toe te doen. Je hebt meer controle over de schaar als je de andere vingers naar binnen buigt en dat je een lichte vuist maakt. Het klinkt heel gemakkelijk maar als je de mobiliteit en kracht mist in je handen en vingers, is het moeilijk of het gaat helemaal niet.

Mocht je, je vingers niet goed kunnen buigen dan is er een schaar met een normale opening en een iets bredere ovale opening. In de normale opening doe je, je duim en in de bredere ovale opening kan je de drie andere vingers doen. Zo heb je meer controle over de schaar en hoef je de vingers niet te buigen. Je kan met minder inspanning zelfstandig knippen. Deze schaar is zowel links als rechtshandig verkrijgbaar.

Mocht je, je duim niet meer in de opening van de schaar kunnen doen, dan is er een schaar met twee kunststof hendels die bovenop met elkaar verbonden zijn, aan de ene zijde heb je een opening waar je drie vingers in kan doen. Deze schaar is een zelf-opende schaar je hoeft alleen de twee hendels naar elkaar toe te doen en weer los te laten. Is het lastig om je vingers in de opening te doen dan is er ook een schaar met alleen twee smalle hendels en kan je de schaar in je hand en tussen je vingers doen en hoef je alleen de hendels naar elkaar toe te duwen en los te laten.

Mocht vasthouden een probleem zijn, dan zijn er ook nog tafelmodellen. De naam zegt het al deze schaar heeft een standaard, zodat je deze zo op de tafel kan zetten. Door de hendel van de schaar naar beneden te duwen en los te laten maak je een knip beweging. Je kan zo makkelijker zelfstandig knippen, zonder de schaar vast te houden of je vingers te hoeven buigen.

Al deze scharen zijn verkrijgbaar bij Vitility. Kijk voor meer informatie op www.vitility.com.

Je kunt ook op het plaatje klikken van de schaar en dan ga je direct naar de productpagina en daar vind je meer informatie over desbetreffende schaar.